logo

Seurakunnan historiaa

Seurakunnan perustamiskokous Hovinsaarella Evert Rasin talossa 10. huhtikuuta 1928 oli alkusysäys väkevälle kotkalaiselle hengenliikkeelle. Kaivokadun nykyisen hotelli Seurahuoneen kupeessa Kotkan Pohja tuli pienen 22 jäsentä alkuvaiheessa käsittäneen seurakunnan kokouspaikaksi. 30-luvun alussa puhkesi herätys, joka sai osakseen paljon huomiota, mm. kirjailija Toivo Pekkanen dokumentoi kotikaupunkinsa hengellisen murrosajan omilla havainnoillaan.

Herätyksen voimistuessa seurakunnan väkimäärä kasvoi nopeasti. Kesällä 1931 seurakunnan yhteyteen siunattiin 86 jäsentä. Seuraavana vuonna jäsenistö kasvoi 73 kastetulla uskovalla. Myöhempinäkin vuosikymmeninä seurakunta on kokenut nousuvaiheita ja toiminta on laajentunut ympäristöön Pyhtäälle ja Loviisaan saakka. Seurakunnan 60-vuotisjuhlan ajankohtana seurakunnan kortistossa oli 417 jäsentä. Sen jälkeen kasvu hidastui ja jäsenmäärä oli alimmillaan noin 260 jäsentä. Viime vuodet ovat taas olleet hienoista kasvun aikaa ja jäsenmäärä on noussut noin 350 jäseneen.

Nykyisessä paikassaan Kaivokatu 10:ssä seurakunta on kokoontunut vuodesta 1952 lähtien. Tosin aikaisempi kiinteistö purettiin ja sen paikalle rakennettiin vuonna 1983 uusi temppeli, jonka pääsaliin mahtuu 630 henkeä ja paljeovin erotettuun ruokailutilaan vielä 200. Parveketilat mukaan lukien huoneiston henkilöluvun enimmäismääräksi on asetettu 1080 henkeä. Temppelin nimeksi vakiintui vuodesta 2002 lähtien Kotkan helluntaikirkko.